Jään ja tulen laulu

A Song of Ice and Fire -sarjan suomenkielinen uutissivusto

Dunk & Egg

George R. R. Martin on julkaissut toistaiseksi kolme Dunk & Egg -novellia. The Hedge Knight julkaistiin antologiateoksessa Legends vuonna 1998, The Sworn Sword Legends II:ssa vuonna 2003 ja The Mystery Knight vuonna 2010 Warriors -antologiassa. The Hedge Knight löytyy myös Martinin A RRetrospective -kokoelmakirjasta. Kaksi ensimmäistä novellia on julkaistu useina sarjakuvina ja ne on koostettu myös sarjakuvakirjoiksi. The Hedge Knight -sarjakuvakirja julkaistiin ensimmäisen kerran 2004 ja The Sworn Sword 2008.

Dunk & Egg -novellit eivät varsinaisesti kuulu Tulen ja jään laulu -sarjaan, mutta valottavat Westerosin lähihistoriaa ja taustaa nykyisille tapahtumille. Novellien päähenkilöt ovat hedgeknight (suom. puskaritari) ser Duncan the Tall ja hänen aseenkantajansa Egg. Novellien tapahtumat sijoittuvat kuningas Daeron II:n viimeiselle hallintovuodelle ja Aerys I:n hallintokauden alkuun (noin vuodet 208-210), vajaa 90 vuotta ennen Valtaistuinpeli-kirjan tapahtumia.

Kolme ensimmäistä Dunk & Egg -tarinaa ilmestyy lokakuussa 2015 kokoelmana nimellä A Knight of the Seven Kingdoms. Kustannusyhtiö Kirjava on kertonut aiemmin Risingshadow-foorumilla harkinneensa myös Dunk & Egg -novellien suomentamista. Koosteissa osittain käytetyt suomenkieliset termit ovat Satu Hlinovskyn käsialaa.

Eventually I will collect the Dunk & Egg stories together and make a book (or two or three) out of them... but first I'll need to write and publish a bunch more of them. -GRRM 15.2.2010 Not a Blog

Seuraavan eli neljännen Dunk & Egg -novellin tapahtumat vievät meidät pohjoisen Winterfelliin. Kirjailija on aloittanut novellin kirjoittamisen kuitenkin vasta kun A Dance with Dragons valmistui. Martinin Sloveniassa kesäkuussa 2011 antaman haastattelun mukaan neljäs novelli suunniteltiin julkaistavaksi Dangerous Women -nimisessä antologiassa. Hänellä on amerikkalaisen kustantajan kanssa sopimus, että neljä ensimmäistä Dunk & Egg -novellia julkaistaan kokoelmana vuonna 2014. Tilanteeseen on tullut kuitenkin muutos. Vuoden 2013 alussa Martin ei ollut vielä saanut neljättä Dunk & Egg -tarinaa valmiiksi ja se korvattiin Dangerous Women -antologiassa toisella Westerosin historiaan liittyvällä tarinalla. Neljäs D&E ilmestyy todennäköisesti vasta The Winds of Winterin julkaisun jälkeen.

1. The Hedge Knight
2. The Sworn Sword
3. The Mystery Knight

The Hedge Knight

Dunk kaivaa hautaa matalan kukkulan länsirinteelle haudatakseen vanhan miehen, Pennytreen ser Arlanin. Sateet ja kylmä ilma olivat sairastuttaneet vanhuksen, joka lopulta kuoli muutamissa päivissä. He olivat matkalla Ashfordiin (suom. Saarnivuo). Dunk on ikäisekseen isokokoinen, pitkä ja kömpelö 16- tai 17-vuotias nuori mies (kukaan ei tiedä tarkalleen ikää). Hän on lähemmäs 7 jalkaa pitkä ja vielä kasvuvaiheessa. Vanha mies oli kehunut usein Dunkin vahvuutta. Mies oli opettanut Dunkille kaiken tietämänsä miekoista, kilvistä ja peitsistä, mutta ei juurikaan opettanut puhumaan ja rukoilemaan. Dunk hautaa miehen muutamien sanojen saattelemina ja ruokkii hevoset, joita on kolme. Thunderia (Ukkonen) on käytetty vain turnajaisissa ja taisteluissa. Dunk miettii mitä tekisi. Hän tuntee vain puskaritarin elämän. Hän harkitsee etsivänsä jonkun toisen puskaritarin, jonka aseenkantajana hän voisi toimia. Lopulta hän päättää lähteä kohti Ashfordia ja turnajaisia.

Dunk saapuu majataloon, jossa tapaa 8-9-vuotiaan pojan, jolla ei ole hiuksia. Dunk ajattelee pojan olevan tallipoika ja pyytää tätä huolehtimaan hevosistaan. Poika epäilee Dunkin ritariutta ja vastaa näsäviisaasti. Dunk menee majataloon syömään. Juovuksissa oleva lordi osoittaa häntä sormella ja sanoo nähneensä Dunkista unta. Hän käskee Dunkia pysymään kaukana itsestään. Dunk pitää juopunutta miestä säälittävänä. Talleilla Dunk tapaa jälleen kaljun pojan, joka pyytää päästä Dunkin mukana Ashfordin turnajaisiin aseenkantajana. Dunk ei suostu ottamaan poikaa aseenkantajaksi, sillä uskoo pojalla olevan paremmat olot tallipoikana.

Dunk saapuu Ashfordiin ja paikalla on jo paljon väkeä. Vanha mies oli opettanut hänet tunnistamaan sukujen tunnuksia, vaikkakaan ei lukemaan ja kirjoittamaan. Dunk tunnistaa lordi Caronin, ser Lyonel Baratheonin, Tarlyn, Dondarrionin, Fossowayn, Lannisterin, Estermontin, ser Otho Brackenin, Blackwoodin ja monen muun viirit. Dunk on kuullut ser Otho Brackenin surmanneen lordi Quentyn Blackwoodin kolme vuotta sitten King's Landingin turnajaisissa ja näiden kahden suvun paviljongit oli sijoitettu mahdollisimman kauas toisistaan. Dunk toivoo, että jos hän taistelee turnajaisissa hyvin, joku lordi voisi palkata hänet talouteensa. Dunk majoittaa itsensä suuren jalavan alle, puolen mailin päähän kaupungista ja linnasta. Hän kylpee lammessa ja kuivatellessaan katselee sudenkorentoa (dragonfly) ja ihmettelee miksi sitä kutsutaan sillä nimellä, vaikka se ei muistuta lainkaan lohikäärmettä (dragon). Dunk muistaa ser Arlanin kertoneen nähneensä pienenä poikana King's Landingissä viimeisen lohikäärmeen vuotta ennen kuin se kuoli. Se oli ollut pieni vihreä naaras, eikä yksikään sen munista ollut kuoriutunut. Arlan kertoi, että kuningas Aegon III oli myrkyttänyt sen, koska oli pelännyt lohikäärmeitä sen jälkeen, kun oli nähnyt setänsä lohikäärmeen nielaisseen hänen äitinsä. Kesät olivat olleet lyhyempiä kun lohikäärmeet kuolivat ja talvet pidempiä ja julmempia. Dunk ottaa ser Arlanin kilven ja lähtee jalan turnajaiskentälle päin.

Ashfordin niitylle on kohonnut turnajaisten ajaksi toinen kaupunki, jossa on kauppiaita, työläisiä ja viihdyttäjiä. Dunk kiinnittää huomiota nukketeatterin dornelaiseen tyttöön. Dunk menee Steely Pate-nimisen sepän luo ja kertoo tarvitsevansa haarniskan turnausta varten. Hän saa hieman alennusta hintaan antamalla vaihdossa ser Arlanin haarniskan.

Palatessaan takaisin jalavan luo, Dunk toivoo voivansa maksaa haarniskan turnauksessa voittamillaan rahoilla. Hän tarvitsee vain yhden voiton. Leiripaikallaan Dunk tapaa jälleen kaljupäisen pojan, joka on sytyttänyt nuotion ja paistaa kalaa. Poika on pessyt hänen vaatteensa ja huoltanut hevoset. Kun poika sanoo olevansa kotoisin King's Landingista, Dunk olettaa tämän olevan kaltaisensa orpo Flea Bottomin kaupunginosasta. Poika kysyy Dunkin nimeä ja olettaa Dunkin olevan lyhennys Duncanista. Dunk myöntää asian olevan niin, vaikka ei tiedäkään sen pitävän paikkaansa. Hän kutsuu itseään nimellä ser Duncan the Tall. Poika sanoo nimekseen Egg. Dunk lupaa ottaa pojan palvelukseensa turnauksen ajaksi ja päättää jatkosta myöhemmin. Eggin nukahdettua Dunk näkee taivaalla tähdenlennon ja uskoo sen tuovan hänelle onnea.

Dunk huomaa jutellessaan Eggin kanssa, että tämän silmät ovat tumman siniset, melkein violetit. Dunk jättää pojan leiriin ja lähtee rekisteröitymään turnausta varten. Plummer kyselee Dunkilta vakuuksia siitä, että tämä on ritari. Dunk lähtee tapaamaan Ashfordin lordin tallipäällikköä myydäkseen Sweetfootin. Odotellessaan tallipäällikön saapumista hän näkee Targaryenien kuningasperheen lohikäärmelippuineen saapuvan turnajaisiin. Yksi Targaryenien prinsseistä luulee Dunkia tallipojaksi ja palvelijaksi. Talipäällikkö ei osta Dunkilta hevosta vaan kehottaa häntä menemään kaupunkiin Henlyn puheille. Hän saa kuulla, että kuningas ei ole saapunut paikalle, mutta prinssit ovat. Dunk tapaa kuninkaankaartin ser Roland Crakehallin ja Duskendalen ser Donnelin. He kertovat prinssi Valarrin ja tämän kahden serkun osallistuvan turnajaisiin. Dunk saa myytyä Sweetfootin Henlylle, vaikkakaan ei saa siitä niin hyvää maksua kuin olisi halunnut. Dunk näkee jälleen nukketeatterin tytön ja tarjoaa tälle juotavaa, mutta tytön on jatkettava esityksiä. Dunk ajattelee tytön olevan tarpeeksi pitkä hänelle suudeltavaksi. Dunk tutustuu ser Steffon Fossowayhin ja tämän aseenkantajaserkkuun, Raymuniin. Ser Steffon nolaa Dunkia, mutta Raymun Fossoway tulee hänen juttusilleen ja pyytää anteeksi. Dunk miettii turnajaisten ottelujärjestystä. Ser Arlan oli elänyt lähes 60 vuotta, mutta ei ollut koskaan voittanut turnajaisissa. Jos Dunk voittaisi edes yhden ottelun, hän voisi kutsua itseään turnajaisvoittajaksi ja saisi lunastettua voitollaan takaisin Sweetfootin.

Dunk esittelee tyytyväisenä Eggille Steely Paten tekemään uutta haarniskaansa. Hän on tyytyväinen myös Eggin aikaansaannoksiin leirissä ja lupaa ottaa tämän mukaan seuraavana päivänä. Egg ei halua mennä itse linnaan.

Dunk yrittää saada ser Manfred Dondarrionin vakuudekseen osoittamaan, että hän on ritari. Ser Arlan oli taistellut ser Manfredin isän ja lordi Caronin joukoissa, kun nämä olivat savustaneet Haaskakuninkaan pois punaisilta vuorilta. Ser Manfred ei muista ser Arlania ja lähettää Dunkin pois luotaan.

Dunk matkaa Plummerin luo ja miettii millä vakuuttaisi miehen saadakseen osallistua turnajaisiin. Hän etsii Plummeria suuresta salista, jossa kaksi miestä väittelee toisen pojasta. Tultuaan huomatuksi Dunk kertoo, ettei saanut ser Manfredia vakuukseen, koska mies ei muistanut ser Arlania. Korkealla istuimella istuva mies sanoo muistavansa Pennytreen ser Arlanin. Dunk tajuaa puhuvansa prinssi Baelor Targaryenille ja tämän veljelle Maekarille. Baelor asettuu Dunkin vakuudeksi ja antaa tälle luvan osallistua turnajaisiin. Maekar kiirehtii Dunkia lähtemään ja Baelor selittää, että Maekarin kaksi poikaa on kadoksissa. Baelor neuvoo Dunkia maalauttamaan ser Arlanin kilven omalla tunnuksellaan, sillä Dunkilla ei ole oikeutta ser Arlanin tunnukseen.

Dunk katselee paviljonkien välissä kuljeskelevaa ilotyttöä. Hän ei ole koskaan ollut naisen kanssa ja tietää, että saisi tytön rahalla jos haluaisi. Dunk ei kuitenkaan halua. Dunk pyytää nukketeatterin tyttöä maalaamaan hänen kilpensä. Dunk haluaa pohjan olevan auringonlaskun värinen. Egg ehdottaa kilpeen suurta jalavaa ja Dunk lisää vielä tähdenlennon sen yläpuolelle. Tanselleksi esittäytyvä tyttö lupaa maalata kilven. Hän sanoo poikien joskus kutsuneen häntä Tanselle Liian-Pitkäksi. Dunkin mielestä hän on juuri sopivan pituinen.

Turnajaisten ensimmäinen päivä koittaa. Egg tuntuu tietävän paljon kustakin ritarista ja kertoilee tietojaan Dunkille. Dunk nostaa Eggin olkapäilleen katsomaan turnausta. Yleisön joukossa on myös prinssi Baelor. Dunk sanoo, ettei prinssi muistuta Targaryeneja tummine hiuksineen ja Egg sanoo hiustenvärin olevan tämän Baelorin äidiltä, dornelaiselta prinsessalta. Päivän turnajaisvoittajia ovat ser Lyonel Baratheon, jota kutsutaan nimellä Laughing Storm, ser Humfrey Hardyng ja prinssi Valarr Targaryen. Päivän loppupuolella prinssi Aerion Kirkasliekki valitsee ser Humfreyn vastustajakseen. Valarr vahingoittaa kuolettavasti peitsellään Hardyngin hevosta ja ser Humfrey itsekin loukkaantuu. Yleisö on kauhuissaan ja Egg on raivoissaan. Hän on varma, että prinssi Aerion teki teon tahallaan julmuuttaan, vaikka Dunk yrittää puolustella prinssiä.

Raymun Fossoway kertoo Dunkille, että ser Humfrey julistettiin voittajaksi, mutta tämä ei kykene jatkamaan, sillä hänen jalkansa on murtunut. Prinssi Baelor lähetti oman mestarinsa hoitamaan miestä. Turnajaiset jatkuvat neljän ensimmäisen päivän voittajan kera, Leo Tyrellin, Lyonel Baratheonin, Tybolt Lannisterin ja prinssi Valarrin. Dunk uskoo, että hänellä olisi mahdollisuuksia ainoastaan Valarria vastaan. Raymum sanoo serkkunsa ser Steffonin haastavan ser Tyboltin ja tulevansa mitä todennäköisesti kukistetuksi. Raymun piikittelee ser Staffonia. Raymun kutsuu Dunkin viinille ja Egg jää seuraamaan nukke-esitystä. Raymun kertoo Maekarin lähteneen etsimään poikiaan. Hän epäilee Daeronin olevan tavanomaisella ryyppyreissullaan, Maekarin nuorin poika mukanaan. Egg keskeyttää Dunkin ja Raymunin tullen kertomaan, että Aerion satuttaa nukketeatterin tyttöä. Aerion on raivostunut, sillä esityksessä lohikäärme oli hävinnyt ja tapettu. Dunk ryntää paikalle ja iskee Aerionia nyrkillä ja potkaisee tätä vatsaan. Prinssin miehet ottavat Dunkin kiinni ja Aerion käskee iskeä Dunkin hampaat vasaralla ja aukaista tämän vatsan. Egg käskee miehiä päästämään Dunkin irti vahingoittamatta tätä. Dunkin yllätykseksi miehet tottelevat häntä ja yksi jopa polvistuu Eggin edessä. Egg kutsuu Aerionia veljekseen.

Dunk on suljettuna holviin. Hän pitää itseään tyhmänä kun ei ollut tajunnut kuka Egg oli. Turnajaiset jatkuvat ulkona. Dunk miettii miten hänelle käy. Ser Arlan oli opettanut, että todellinen ritari puolustaa heikompia, mutta hän oli sentään vahingoittanut prinssiä. Egg saapuu Dunkin luo. Prinssi Baelor on käskenyt Eggiä pyytämään anteeksi, ettei ollut kertonut Dunkille kuka hän oikeasti on. Egg kertoo oikean nimensä olevan prinssi Aegon Targaryen, Maekarin nuorin poika. Egg kertoo Daeronin ajelleen hänen hopeaiset hiuksensa, jotta häntä ei tunnistettaisi. Egg oli Daeronin aseenkantaja, mutta ei halunnut jäädä piileksimään kuten veljensä, joka ei halunnut osallistua turnajaisiin. Egg halusi olla jonkun aseenkantaja.

Dunk saapuu prinssi Baelorin luo. Dunk puolustaa Aegonia ja kehuu tämän olevan hyvä poika ja aseenkantaja. Baelor sanoo, että olisi tehnyt todennäköisesti samoin kuin Dunk Aerionille, mutta hän oli prinssi eikä puskaritari. Egg sanoo vihaavansa Aerionia. Maekar on palannut linnaan ja Baelor epäilee tämän uskovan pikemmin Aerionia tapahtumien kulussa kuin Dunkia. Daeron syyttää lisäksi Dunkia Eggin kaappaamisesta. Baelor tietää totuuden, mutta epäilee Aerionin vaativan Dunkin käden ja jalan katkaisua rangaistukseksi. Dunkilla on tosin mahdollisuus vaatia oikeudenkäyntiä taistellen.

Aerion vaatii seitsemän hengen oikeudenkäyntitaistelua. Dunkin pitää hankkia kuusi henkilöä taistelemaan puolestaan Aerionia, Daeronia ja näiden viittä kumppania vastaan. Jos Dunk ei saa hankittua kuutta ritaria puolelleen, se osoittaa hänen olevan syyllinen.

Dunk tuntee itsensä yksinäiseksi ja masentuneeksi. Raymun Fossoway on kauhuissaan seitsemän oikeudenkäyntitaistelusta. Ser Steffon pilkkaa serkkuaan ja lupaa osallistua taisteluun Dunkin puolella. Hän lähtee hankkimaan muita taistelijoita, kun kuulee olevansa ainoa vapaaehtoinen tällä hetkellä.  Raymun kehottaa olemaan luottamatta Steffonin vaikutusvaltaan ja hankkimaan itse omat taistelijansa. Raymun lupaa auttaa. Egg saapuu paikalle veljensä Daeronin kanssa. Dunk on vihainen Daeronin valehdeltua hänen kaapanneen Eggin. Egg sanoo Maekarin taistelevan poikiensa puolella. Daeron ei haluaisi koko taistelua ja lupaa luovuttaa helpolla. Maekar on määrännyt kuninkaankaartin, ser Rolandin, ser Donnelin ja ser Willem Wylden mukaan taisteluun. Aerionilta puuttuu enää yksi taistelija puoleltaan. Egg ja Daeron sanovat Aerionin luulevan itseään lohikäärmeeksi ihmisen hahmossa. Daeron harmittelee, ettei Aerion ole syntynyt Fossowayksi, jolloin tämä kuvittelisi olevansa lohikäärmeen sijaan omena, Fossowayn tunnuksen punaisen omenan mukaan. Daerion kertoo kahden kesken Dunkille nähneensä unta tästä ja valtavasta kuolleesta lohikäärmeestä. Daeron epäilee kyseessä olevan enteen ja toivoo, että jos Dunk tappaa jonkun Targaryenin, olkoon se Aerion, ei hän itse.

Nukketeatteri on paennut paikalta. Tanselle on jättänyt kuitenkin maalaamansa kilven Steely Patelle, joka kertoo tytön lähteneen perheineen Dorneen.

Taistelupaikalle kertyvä rahvas toivottaa Dunkille onnea taisteluun. Steely Pate sanoo ihmisten pitävän Dunkia ritarina, joka muisti valansa. Ser Humfrey Hardyng ilmoittautuu mukaan Dunkin joukkoon. Hänellä on velka perittävänä Aerionilta ja aikoo taistella vaikka hänen jalkansa on murtunut. Myös ser Robyn Rhysling ja ser Humfrey Beesbury ovat Dunkin puolella. Dunkin yllätykseksi myös ser Lyonel Baratheon liittyy joukkoon. Ser Steffon ilmoittaa siirtyneensä Aerionin taistelijoihin ja Dunk on nyt vailla kahta miestä. Raymun Fossoway raivostuu serkulleen tämän petturuudesta ja vaatii Dunkia tekemään itsestään ritarin, jotta voisi osallistua taisteluun serkkunsa sijaan. Dunk epäröi ja ser Lyonel tekee sen hänen puolestaan. Dunk tarvitsee vielä yhden miehen puolelleen. Hän ratsastaa yleisön edessä ja vetoaa heihin ja sanoo tehneensä sen minkä oikean ritarin kuuluukin tehdä. Prinssi Baelor Targaryen ilmoittautuu Dunkin puolelle. Maekar on vihainen veljelleen. Baelor kertoo Dunkille hoitavansa kuninkaankaartin jäsenet taistelussa, sillä he ovat vannoneet suojelevansa kuninkaallisia, eivätkä siten vahingoittaisi häntä. Vasta ritaroitu ser Raymun esittelee oman kilpensä. Fossowayn tunnusomena on saanut vihreän värin erotukseksi hänen petturiserkkunsa punaisesta. Jos Dunk saa surmansa taistelussa, se katsotaan olevan tuomio hänen syyllisyydestään. Taistelu alkaa ja Dunk ottaa yhteen prinssi Aerionin kanssa. Taistelun lomassa hän näkee ser Humfrey Hardyning loukkaantuneen ja toisen ser Humfreyn makaavan maassa. Prinssi Baelor oli pudottanut jo kaksi kuninkaankaartilaista hevosen selästä ja myös Maekar oli hevoseton. Kolmas kuninkaankaartilainen taisteli ser Robynin kanssa. Aerion pääsee yllättämään Dunkin ja on jo voitolla kun Dunk löytää voimia ja pakottaa Aerionin luovuttamaan. Muiden taistelu jatkuu vielä. Maekar yrittää tulla poikansa avuksi, mutta Baelor estää häntä. Raymun taistelee serkkuaan vastaan, niin punainen kuin vihreä omena heidän kilvissään oli hakattu pirstaleiksi. Ser Lyonel siirtyi Baelorin rinnalle Maekaria vastaan ja Maekar otti vastaan kolme iskua yhtä antamaansa vastaan. Dunk raahaa Aerionin Ashfordin lordin eteen ja Aerion vetää syytteensä pois. Taistelu päättyy.

Dunk on pyörällä päästään taistelun jälkeen. Hänelle kerrotaan Beesburyn kuolleen ja Hardyngin haavoittuneen vakavasti. Syyttäjäpuolelaisilla on vähemmän vammoja. Dunk on helpottunut kuullessaan, ettei Daeron ole kuollut, että tämän uni ei pitänyt paikkaansa. Dunk on haavoittunut ja prinssi Baelor pyytää mestariaan huolehtimaan Dunkista, kunhan on hoitanut ensin Maekarin. Dunk vannoo olevansa Baelorin mies ja Baelor myöntää tarvitsevansa hyviä miehiä. Baelor on sekava ja hän uskoo saaneensa iskun päähänsä Maekarilta. Kun Baelorin kypärä poistetaan, huomataan että puolet hänen päästään on murskana. Prinssi Baelor kuolee.

Prinssi Baelor haudataan polttamalla Targaryenien tapaan. Prinssi Valarr on surun murtama isänsä kuolemasta. Hän sanoo Dunkille, että Baelorista olisi tullut mahtavin kuningas Aegon the Conquerorin jälkeen ja ihmettelee miksi jumalat ottivat hänet Dunkin sijaan. Dunk on sanaton, hänellä ei ole vastausta Valarrin kysymykseen

Prinssi Maekar ilmaantuu Dunkin leiriin. Hän sanoo lähettäneensä Aerionin Lysiin muutamiksi vuosiksi. Maekar toteaa joidenkin uskovan hänen surmanneen veljensä tahallaan, vaikka näin ei ole. Se oli kiistattomasti Maekarin isku, joka surmasi Baelorin, mutta hän ei edes muista sitä. Dunk pitää itseään yhtä syyllisenä, sillä Baelor taisteli hänen puolestaan. Maekar kertoo nuorimman poikansa olevan kiintynyt Dunkiin ja haluavansa olla ainoastaan Dunkin aseenkantaja. Maekar tarjoaa Dunkille ritarin paikkaa taloudessaan. Hetken mietittyään Dunk sanoo ottavansa Aegonin palvelukseensa, mutta ei suostu lähtemään Maekarin linnaan, Summerhalliin. Hän aikoo pysyä puskaritarina ja Aegon saisi oppinsa sitä kautta, ympäri Westerosia. Maekar pitää järjettömänä ajatusta, että prinssi nukkuisi ojissa ja söisi kuivaa suolalihaa. Dunk muistuttaa hiljaisena häntä Daeronin ryyppyreissujen nukkumapaikoista ja ettei Aerionin syömä liha ei ole tehnyt hänestä parempaa ihmistä. Maekar poistuu paikalta. Seuraavana aamuna Egg saapuu Dunkin luo ja parivaljakko suuntaa kohti Dornea.

Aktiiviset hahmot:
 • Ser Duncan the Tall – Dunk
 • Egg – Aegon Targaryen
 • Daeron Targaryen
 • Ser Lyonel Baratheon – The Laughing Storm
 • Steely Pate
 • Plummer
 • Ser Manfred Dondarrion
 • Prinssi Baelor Targaryen – Baelor Breakspear
 • Prinssi Maekar Targaryen
 • Lordi Ashford
 • Ser Roland Crakehall
 • Ser Donnel Duskendalesta
 • Ser Steffon Fossoway
 • Raymun Fossoway
 • Henly
 • Tanselle
 • Prinssi Valarr Targaryen
 • Prinssi Aerion Targaryen – Aerion Brightflame
 • Ser Humfrey Hardyng
 • Ser Humfrey Beesbury
 • Lordi Pearse Caron
 • Ser Robyn Rhysling
 • Ser Willem Wylde
 • Ser Otho Bracken
Muita mainittuja hahmoja:
 • Ser Arlan Pennytreesta
 • Lordi Quentyn Blackwood
 • Kuningas Daeron II
 • Kuningas Aegon III Dragonbane
 • Prinssi Matarys
 • Lordi Florent
 • Ser Grance
 • Symeon Star-Eyes
 • Peilikilven Serwyn
 • Prinssi Aemon Dragonknight
 • Ser Ryam Redwyne
 • Florian ja Jonquil
 • Haaskakuningas
 • Prinssi Aerys Targaryen – Maekarin poika
 • Prinssi Rhaegel Targaryen – Maekarin poika
 • Lordi Stokeworth
 • Lordi Damon Lannister – The Grey Lion
 • Ser Tybolt Lannister
 • Androw Ashford
 • Robert Ashford
 • Lordi Arryn
 • Lordi Royce
 • Lordi Tully
 • Ser Abelar Hightower
 • Ser Joseth Mallister
 • Lordi Gawen Swann
 • Lordi Leo Tyrell
 • Ser Jon Penrose
 • Nymeria
 • Aegon the Conqueror
 • Wate
 • Yorkel
 • Aemon Targaryen – Maekarin poika
 • Andalit


top

The Sworn Sword

Egg ja Dunk pysähtyvät tienristeyksessä rautahäkin ääreen. Häkissä on pari mätänevää ruumista. Dunk arvelee heidän olevan ryöstäjiä, raiskaajia tai murhamiehiä, tosin rikoksen ei tarvitse olla kummoinenkaan, kun jotkut lordit rankaisevat siitä kuolemalla. Dunk ja Egg ovat matkalla Standfastiin. Kesän aurinko on paahtava ja pitkään kestänyt kuumuus on kuivattanut puut, pensaat ja tien. Egg on pukeutunut kuluneeseen ruskeaan tunikaan ja hänellä on leveälierinen olkihattu päässään. Kymmenvuotias poika näyttää tallipojalta, joka hän ei kuitenkaan ole. Kuivuus ei vaikuta olevan loppumaisillaan ja useat ihmiset ovat lähteneet tien päälle etsimään paikkaa, jossa vielä satoi. Lordi Bloodraven (suom. Verivaris) oli käskenyt heitä palaamaan takaisin mailleen ja lordiensa palvelukseen, mutta harva oli totellut. Monet syyttivät Bloodravenia ja kuningas Aerysta kuivuudesta. Jumalat olivat tuominneet sukulaisensurmaajan. Egg oli oppinut Old Townissa arvoituksen: Kuinka monta silmää lordi Bloodravenilla on? Tuhat silmää ja yksi. Dunk oli nähnyt Bloodravenin King's Landingissa kuusi vuotta sitten, ennen kuin Aerysista oli tullut kuningas ja Bloodravenista hänen lähin miehensä. Bloodraven oli ratsastanut vaalealla hevosellaan Dark Sister -miekka lanteellaan ja 50 Raven's Teeth -sotilasta perässään. Kalpea iho ja luunvalkoiset hiukset saivat hänet näyttämään ruumiilta. Kasvojen halki kulkevan syntymämerkin sanottiin muistuttavan punaista korppia (raven), vaikka Dunkista se näytti vain omituisen muotoiselta läikältä. Kuninkaan velho oli kääntynyt katsomaan Dunkia. Hänellä oli vain yksi silmä, joka oli punainen. Toisen silmän paikalla oli tyhjä aukko, lahja Bittersteelilta (suom. Karvaskalpa) Redgrassin kentällä. Kuitenkin Dunkista oli tuntunut, että molemmat silmät olivat katsoneet häntä sieluun saakka. Muisto aiheuttaa hänelle kylmänväreitä kuumuudesta huolimatta. Dunk on kuumissaan ja janoinen ja haaveilee jokeen pulahtamisesta. Egg näyttää nauttivan kuumuudesta eikä juurikaan hikoile. Dunk arvelee sen johtuvan pojan lohikäärmeen verestä.

 

Ser Bennis odottaa vanhalla sillalla kaksikkoa. Dunk sanoo heidän joutuneen matkaamaan Doskiin saakka, sillä krakenit olivat tehneet tuhojaan Pikku Doskissa. Bennis sanoo Dagon Greyjoyn kerjäävän hirttämistä, mutta kenestäkään ei ollut hirttäjäksi. Dunk ja Egg ovat tuoneet ser Eustacen pyytämien neljän viinitynnyrin sijaan vain kaksi, sillä myös Arbor kärsii kuivuudesta ja viinirypäleet kuivuivat köynnöksiinsä. Lisäksi rautamiehet ryöstelivät laivojen lasteja. Joki on kuivunut kokonaan Dunkin ja Eggin matkalla ollessa. Dunk on huolissaan sadoista. The Reachin kaivoista puolet on kuivillaan ja suuret joet kuten Blackriver ja Mander olivat matalimmillaan. Ser Bennis kutsuu halveksuvasti ser Eustacea niemellä ser Useless (hyödytön). Dunk närkästyy, koska hän on oppinut pitämään vanhasta ritarista. Ser Bennis pilkkaa myös Dunkia ja muistuttaa, että Pennytreen ser Arlan kutsui häntä nimellä Dunk the lunk. Nimitys oli ollut ser Arlanin suusta hyväntahtoista naljailua, mutta ser Bennisiltä se oli pilkkaa. Dunk miettii olevansa ehkä hieman hidas järjeltään, mutta hän oli isokokoinen. Eggin veli Aemon oli mitannut hänet Old Townissa, jolloin hän oli ollut tuumaa vaille seitsemän jalkaa pitkä (n. 211 cm). Ja siitä oli jo puoli vuotta. Hän oli saattanut kasvaa sen jälkeen. Dunk lähettää Eggin viemään viinit ser Eustacelle ja lähtee itse selvittämään mitä joen vedelle on tapahtunut. Ser Bennis seuraa häntä Coldmoatia kohden. Coldmoatin lady Webberillä oli Standfastissa epäilyttävä maine. Ladya kutsuttiin Punaiseksi leskeksi (hämähäkki), sillä hänen aviomiehillään oli taipumusta kuolla. Vanha Sam Stoops sanoi naisen olevan noita ja myrkyttäjä. Muutamaa vuotta aiemmin ladyn miehet olivat ottaneet Osgreyn miehen kiinni lammasvarhaista, ja kun lordi oli ratsastanut vaatimaan miestä takaisin, hän oli löytänyt miehen kivisäkissä hukutettuna vallihautaan. Matkattuaan kuivan metsikön ohi, Dunk ja ser Bennis saapuivat padolle. Padolta lähti kaivettuja ojia lady Webberin pelloille. Dunk arvelee padon puiden olevan kaadettu ser Eustacen metsiköstä. Ojankaivajat varoittavat heidän olevan Coldmoatin mailla. Ser Bennis käskee kaivajia purkamaan padon, mutta kukaan ei reagoi. Kaivajat sanovat sadon ja päärynäpuiden kuolevan ilman vettä. Ser Bennis viiltää miekallaan vanhan miehen poskea ja Dunk on hänelle raivoissaan, vaikka ei sano mitään. Vanha mies sanoo, ettei asia jää tähän. Dunk yrittää sovitella ja ilmoittaa etteivät he halua mitään pahaa, vain veden ja pyytää ilmoittamaan ladylle tämän.

 

Ilma on yhä tukahduttavan kuuma paluumatkalla Watin metsikön läpi. Dornessa oli sentään yöt kylmiä, Dunk ajattelee. Lakeudella yöt ovat lähes yhtä kuumia kuin päivätkin. Ser Bennis ehdottaa Dunkille, että he valehtelisivat ser Eustacelle joen kuivuneen. Ser Eustace ei kuitenkaan tarkistaisi asiaa, sillä hän poistuu vain harvoin tornistaan ja silloinkin katsomaan poikiensa hautoja. Dunk ei suostu, vaikka se aiheuttaisi yhteenoton ser Eustacen ja Punaisen lesken välillä. Bennisin pilkatessa ser Uselessia ja tämän kyläläisiä, Dunk ajattelee Bennisistä tulleen ilkeä, epäluotettava ja pelkuri.


Standfast on pieni osittain romahtanut tornitalo, eikä sitä juurikaan voi kutsua linnaksi, vaikka sen kellarit ja holvit jatkuvat mäen sisään ja tekevät siitä suuremman miltä se ulospäin näyttää. Eustace Osgreyn pojat olivat kuolleet Redgrassin taistelussa 15 vuotta sitten, Mustalieska-kapinan loppuvaiheessa. Ser Eustace kertoo Dunkille ser Wilbert Osgreysta, Pienestä Leijonasta, joka eli aikana, jolloin Seitsemässä kuningaskunnassa oli vielä seitsemän kuningasta. Puutarhurikuninkaat hallitsivat The Reachin lakeutta silloin. Gyles III soti Stormkingia vastaan ja Wilbertin veljet olivat hänen mukanaan. Tällä välin Westerlandin Lannister-kuningas, Lancel IV tai V, päätti valloittaa osan The Reachista itselleen. Osgreyt olivat silloin Northmarchin lainvartijoita, ja jäi Pienen Leijonan harteille kohdata kuningas Lancel. Pienellä Leijonalla ei ollut juurikaan mahdollisuuksia Kultaisen Leijonan valyrialaisteräksistä miekkaa vastaan, mutta ennen kuolemaansa hän syöksyi päin kuningas Lancelia ja sai lähietäisyydeltä surmattua tämän tikarilla. Bennis kertoo ser Eustacelle Punaisen lesken padonneen joen. Dunk mainitsee Bennisin haavoittaneen yhtä padonrakentajaa ja ser Eustace pitää sitä huonona asiana, sillä Punaisen leskellä on maine saattaa ympärillään olevia miehiä hautaan. Tämän sanotaan tappaneen kolme aviomiestään. Ser Eustace kehottaa Dunkia kokoamaan taisteluikäiset miehet kylästään.


Ser Eustacen mailla on kolme pientä kylää. Dunk käskee kynnellekykeneviä miehiä saapumaan tornille seuraavana päivänä. Yksi kyläläisistä kysyy onko musta lohikäärme palannut, mutta Dunk sanoo, ettei kyse ole lohikäärmeistä, mustista tai punaisista, vaan ruudullisesta leijonasta ja hämähäkistä tällä kertaa. Egg on huonolla tuulella, sillä hän ei pidä ser Bennisistä. Tällä on tapana nipistellä häntä. Dunk opettaa Eggiä kunnioittamaan kylän väkeä, vaikka he ovatkin alhaissyntyisiä ja auttamaan heitä taistelutaitojen saavuttamisessa.


Seuraavana aamuna tornilla on kahdeksan miestä opettelemassa taistelemaan. Ryhmä ei ole kovinkaan taidokas, mutta harjoittelu jatkuu koko päivän. Ser Bennis ei usko heidän pärjäävän edes parin viikon harjoittelulla ritareita vastaan. Eggin auttaessa Dunkia kylpyveden lämmittämisessä, hän miettii mitkä Ser Eustacen aikomukset ovat. Dunkin mukaan Ser Eustace aikoo hävittää padon ja taistella Lesken miehiä vastaan, jos nämä estävät häntä. Egg pelkää heidän omien miesten voivan tulla tapetuksi, mihin Dunk vastaa, että sodissa kuolee miehiä ja tässä on kyseessä pienempi sota, miesten velvollisuus on osallistua, jos Ser Eustace heidät kutsuu. Egg haluaisi käyttää saapastaan, mutta Dunk ei suostu. Dunk kysyy mitkä ohjeet Eggin isä antoi pojalle, kun lähetti tämän Dunkille aseenkantajaksi ja Egg toistaa, että hänen pitää pitää hiuksensa ajeltuina tai värjättynä, eikä kertoa kelleen todellista nimeään. Egg oli palvellut Dunkia nyt reilun puolitoista vuotta. He olivat ylittäneet yhdessä Prinssin solan ja sekä punaiset että valkoiset Dornen hiekat, matkustaneet Greenbloodia pitkin Planky Towniin, mistä he matkasi White Ladylla Oldtowniin. He olivat nukkuneet talleissa, majataloissa, ojissa ja syöneet yhdessä pyhien veljien ja huorien kanssa etsien satoja nukketeattereita. Egg on alkanut tuntua Dunkista pikkuveljeltä, mutta vaikka hän on ehkä puskaritarin aseenkantaja, niin myös Targaryen-suvun Aegon, Summerhallinn prinssin ja kuningas Daeronin neljännen pojan, Maekarin neljäs ja nuorin poika. Kuningas Daeron istui rautaisella valtaistuimella 25 vuotta kunnes laajalle levinnyt kevätsairaus vei hänet. Kylvyn jälkeen Dunk katselee tähtitaivasta tuhansine tähtineen. Hän muistelee Ashfordia ennen kuin turnaus alkoi, jolloin hän oli nähnyt tähdenlennon. Hän oli pyytänyt Tansellea maalaamaan sen kilpeensä, sillä sen olisi pitänyt tuottaa onnea. Ainoa hyvä asia mitä hän saavutti Ashfordissa, oli Egg aseenkantajaksi.

Dunk näkee unta, että on kaivamassa hautaa ja kolme dornelaista ritaria katsoo ja pilkkaa häntä. Dunk hautaa Chesnut-hevostaan. Ser Arlan ja Baelor Breakspear toteavat, ettei Dunk itkenyt heidän haudoillaan, niin kuin hevosensa haudalla. Prinssi Valarr sanoo, että hänen isänsä oli vain 39 kuollessaan ja hänestä olisi tullut kaikkien aikojen mahtavin kuningas sitten Aegon the Conquerorin. Miksi jumalat ottivat hänet eivätkä Dunkia. Valarr kuoli myös kevätsairauden aikaan ja Dunk huutaa heille, että he ovat kaikki kuolleita, jättäköön hänet rauhaan. Uneen ilmestyy myös kuolleina vielä eläviä henkilöitä ja haudan hiekkaiset reunat alkavat sortua haudaten myös Dunkin ja Eggin.

Värvättyjen maalaisten koulutus jatkuu huonolla menestyksellä seuraavana päivänä. Kuumuus vaivaa Dunkia, joka muistelee edellisen yön unen paikkaansa pitämättömyyttä. Chestnut oli tosin kuollut matkalla Vaithille, mutta sitä ei haudattu. Eggin veli oli lahjoittanut heille Mestari-muulin. Dunk sanoo Ser Eustacelle, että täytyy olla jokin muu keino selvittää asia Lesken kanssa kuin yhteenotto ja Eustacelle tulee mieleen aika, jolloin vihreät kuninkaat hallitsivat ja verimaksu oli mahdollista. Ser Eustace on valmis maksamaan Leskelle ja haavoitetulle miehelle, jos pato poistetaan joesta, mutta ei itse halua lähteä Coldmoatille. Linna on joskus ollut hänen suvullaan. Ser Eustace kertoo, että tuhat vuotta ennen valloitusta Osgreyt olivat rajamaiden marsalkkoja, ja heillä oli neljä linnaa siihen aikaan, joista Coldmoat mahtavin. Lordi Perwyn Osgrey rakennutti sen. Kun Arborin valta väheni, myös Osgreyt vähentyivät ja Aegon the Conquerorin poika, Maegor otti Coldmoatin lordi Ormond Osgreylta, kun tämä vastusti Targaryenien tavoitteita vastaan. Ser Eustacen poika Addam palveli Coldmoatissa ja tykästyi lordi Wymanin tyttäreen. Kosinta kuitenkin torjuttiin. Dunk tarjoutuu välittäjäksi Lesken ja Ser Eustacen välille.

Dunk kylpee ja miettii mitä sanoisi Punaiselle leskelle, jotta sopu saadaan aikaiseksi. Hän ei ole hyvä puhuja, etenkään naisille. Egg varoittaa Dunkia syömästä ja juomasta Coldmoatilla, sillä leski saattaa myrkyttää hänet. Egg kertoo lordi Bloodravenin naisystävästä lady Shierasta, joka kylpee veressä säilyttääkseen kauneutensa ja sisarestaan Rhaesta, joka antoi hänelle lemmenjuomaa, jotta Egg menisi naimisiin hänen kanssaan, eikä toisen sisaren Daellan kanssa.  Egg oli sylkenyt juoman pois, sillä hän haluaa kuninkaan kaartilaiseksi, joka ei saa mennä naimisiin. Dunk kieltää Eggia tulemasta mukaan Coldmoatiin, sillä poika saattaisi joutua vaaraan.

Aamulla Dunk huomaa, että Ser Eustace on päättänyt, että Eggin pitää lähteä Dunkin mukana Coldmoatiin. Ser Eustace saattaa heitä ja kertoo matkalla pojastaan Addamista, joka kuoli Blackfyre-kapinan taistelussa. Eustace kysyy taisteliko Pennytreen ritari taistelussa ja punaisen vai mustan lohikäärmeen puolella. Targaryenien tunnus oli punainen kolmipäinen lohikäärme mustalla pohjalla, mutta Daemon the Pretender oli vaihtanut värit omaan viiriinsä toisin päin, kuten monet äpärät tekivät. Pennytreen Ser Arlan oli taistellut kuningas Daeronin Handin, lordi Hayfordin viirin alla. Hayfordista oli tullut Hand juuri ennen taistelua Butterwellin tilalle. Eustace kertoo Daemon Blackfyren olleen kuin itse Soturi-jumala taistelussa. Daemon hajotti Daeronin puolella taistelleen lordi Arrynin etujoukot, surmasi Yhdeksäntähden ritarin ja Wyl Waynwoodin sekä haavoitti Gwayne Corbrayta. Weeping Ridgen laelle kokoontuneet Bloodravenin joukot näkivät sieltä Daemonin kaksospoikineen taistelussa ja Bloodraven surmasi jousellaan ensin Aegonin, vanhemman kaksospojista. Daemon ei jättänyt poikaansa, vaikka sai seitsemän nuolen osumaa kehoonsa. Nuorempi kaksospojista, Aemon, otti Blackfyre-miekan kuolevalta isältään, ja Bloodraven surmasi hänetkin. Ser Eustace sanoo, ettei ollut kaukana, etteikö olisi voinut käydä toisinkin. Laulajat voivat ylistää Vasaraa ja Alasinta, Baelor Breakspearia ja prinssi Maekaria, mutta todellisuudessa sukulaisentappaja, Bloodraven muutti kaiken, ja kuningas Aerys on hänen luomuksensa. Dunk miettii kuinka paljon Egg kuulee Eustacen sanoista. Ser Eustace toteaa, että joskus aikoinaan Osgreyn suku piti hallussaan maa-alueita Nunnysta Cobble Coveriin, Coldmoat oli heidän, samoin Horseshoe Hills, Derringin kukkuloiden luolat sekä Doskin, Little Doskin ja Brandybottomin kylät ja Leafy Laken molemmat puolet. Kun Eustace jättää Dunkin ja Eggin kahden jatkamaan matkaa, Egg kehoittaa Dunkia kehumaan kohteliaasti lady Webberiä kun he tapaavat. Verrattuna Storm's Endiin ja High Gardeniin Coldmoat on vaatimaton linna. Dunk ja Egg tapaavat Ser Lucas Inchfieldin, joka on pitkä, mutta ei Dunkin kuuden jalan ja seitsemän tuuman pituinen (2 m). Ser Lucasin seurassa on septoni Sefton, jonka ansiosta Dunk saa luvan tavata lady Webberin. Dunk yllättyy kun huomaa, että neljästi leskeksi jäänyt nainen onkin nuori ja kaunis. Dunk ohjataan toiseen huoneeseen ja hän pyytää, että Egg saa liittyä seuraan.

Odotellessa ladya Dunk juttelee septonin kanssa. Septoni oli ollut King's Landingissa laajan kevätsairauden aikaan. Ruumiita oli kasattu lohikäärmeareenalle ja tulenvalajat polttivat heidät. Kevät oli paha Lannisportissa ja Old Townissakin, mutta King's Landingissa neljä ihmistä kymmenestä kuoli. Kaupunki ei ollut enää ennallaan, neljännes oli poltettu, mutta myös rotat olivat nyt hävinneet. Kuivuus kuitenkin koittelee valtakuntaa, Bittersteel ja Daemon Blackfyren pojat hautovat suunnitelmia Tyroshissa ja Dagon Greyjoy kraakeneineen valloittavat Sunset-merellä aina Arboria myöten. Lordi Bracken on kuolemaisillaan The Tridentilla ja Ser Otho Bracken perii hänet, mikä tietää sotaa heidän naapureidensa Blackwoodin kanssa. Lordi Tully on vasta pieni poika estääkseen vihamielisyyksiä, eikä kuningas ja hänen Handinsä lordi River eli Bloodraven tee mitään, sillä Bloodraven on puoliksi Blackwood itsekin. Septoni sanoo, että kuningas Aerys välittää vain vanhoista kirjoituksista ja ennustuksista, eikä halua siittää edes perillistä itselleen. Lordi River hallitsee valtakuntaa, eikä kukaan vastusta häntä, kun prinssi Maekar vain murjottaa Summerhallissa ja prinssi Rhaegal on heikko ja hullu. Red Keep on Bloodravenin Raven's Teeth -sotilaiden hallussa, eikä kukaan tapaa kuningasta ilman lordi Riverin lupaa. Dunk näkee Eggin pidättäytyvän puhumasta. Puhelias septoni kertoo myös, että lady Rohanne Webberin pitää mennä pian taas naimisiin, sillä hänen isänsä testamentti vaatii niin. Jos Rohanne on naimaton isänsä toisena kuoleman vuosipäivänä, Coldmoat ja sen maa-alueet siirtyvät Rohannen serkulle Wendellille. Lady Rohanne saapuu paikalle. Dunk ei tiedä tarkkaa ikäänsä, kun lady sitä häneltä kysyy, hän arvelee olevansa 18 tai 19, mutta vastaa ladylle olevansa lähellä 20. Lady Rohanne ei hyväksy Ser Eustace lähettämiä rahoja maksuksi haavoitetusta miehestä, vaan vaatii verta verestä. Hän vaatii Bennisiä tilille. Dunk epäilee, ettei Ser Eustace luovuta Bennisiä, ja sanoo, että pato on kaiken alkusyy ja pyytää Rohannea purkamaan sen. Lady Rohanne kieltäytyy siitäkin ja sanoo Coldmoatin tarvitsevan kaiken veden maatalouteensa. Egg sanoo, että kaikki vesi tarvitaan pikemminkin hautavalliin puolustusta varten. Rohanne myöntää sen ja sanoo, että Chequy Water saa alkunsa Horseshoe Hillsiltä ja se kuuluu hänelle. Hän esittää Dunkille kuninkaan sinetillä vahvistetun asiakirjan, jota Dunk ei osaa lukea. Egg vahvistaa Dunkille, että Rohanne puhuu totta. Lady Rohannen mestari sanoo, että kuningas oli suopea kun antoi Ser Eustacen pitää edes päänsä, sillä tämä on petturi ja kapinallinen. Hän taisteli Mustalieskan puolella kapinassa. Osgrey oli joutunut luovuttamaan tyttärensä kuninkaan miehille panttivangiksi uskollisuudestaan, jolloin hänen vaimonsa surmasi itsensä hyppäämällä alas tornista. Dunk ei tiennyt asiasta. Hän yrittää suostutella Rohannea vielä mainitsemalla Osgreyn pojan, joka olisi halunnut aikoinaan mennä naimisiin lady Rohannen kanssa. Rohanne läimäyttää Dunkia kasvoihin ja käskee poistumaan Coldmoatista. Septoni kertoo, että Rohanne rakasti Addamia ja pitää pojan kuolemaa Ser Eustacen syynä. Ser Eustacella on aikaa seuraavaan aamuun saakka tuoda Bennis Coldmoatiin.


Dunk kysyy Eggiltä mitä paperiin oli kirjoitettu. Egg kertoo, että kyseessä oli Chequy Waterin oikeuksien myöntäminen lordi Wyman Webberille ja tämän jälkeläisille. Paperissa oli kuitenkin ehto, että jos Ser Eustace kuolee ilman miespuoleista jälkeläistä, Standfast palaa kruunun haltuun ja lordi Webberin oikeudet päättyvät. Egg miettii miksi Ser Eustace vastusti kuningas Daeronia, sillä tämähän oli hyvä kuningas ja toi Dornen osaksi valtakuntaa. Dunk epäilee, että Ser Eustace halusi linnansa takaisin ja oli sen puolella joka sen takaisin lupasi ja maksoi siitä kovan hinnan. Hän ei kuitenkaan sano epäilyksiään Eggille. Eggia vaivaa septonin sanat, että hänen isänsä murjottaa Summerhallissa. Dunk vastaa, että kun kuningas nimesi lordi Bloodravenin Handikseen, Eggin isä kieltäytyi osallistumasta kuninkaan neuvoston tekemisiin ja lähti King's Landingista. Hän on ollut jo puolitoista vuotta Summerhallista. Eggin mielestä kuninkaan olisi pitänyt nimetä veljensä Handiksi, ei lordi Bloodravenia, joka ei ole oikeasti edes lordi ja on alhaissyntyinen. Dunk muistuttaa, että Bloodraven on äpärä, mutta molemmat hänen vanhemmistaan olivat kuitenkin ylhäissyntyisiä. Hänen äitinsä oli kuningas Aegon the Unworthyn rakastajatar. Aegonin äpärät olivat piikki seitsemän kuningaskunnan lihassa sen jälkeen kun vanha kuningas kuoli. Hän oli laillistanut kaikki äpäränsä kuolinvuoteellaan, ei ainoastaan Suuret äpärät, kuten Bloodravenin, Bittersteelin ja Daemon Blackfyren, joiden äidit olivat ladyja, vaan myös ne, jotka hänellä oli huorien, kauppiaiden, näyttelijöiden ja maalaistyttöjen kanssa. Egg jatkaa, että septonien mukaan äpärät ovat luonnoltaan heikkoja ja pettureita, eikä heihin voi luottaa, mutta Dunk muistuttaa pojalle, että hänkin voi olla äpärä. Hänen äitinsä on mitä todennäköisimmin ollut huora tai majatalon tarjoilija ja isänsä varas. He eivät todennäköisesti olleet naimisissa. Tämä sulkee Eggin suun. Kun he saapuvat Standfastiin, Dunk kertoo Ser Eustacelle ja Bennisille huonot uutiset. Eustace myöntää olleensa Daemon Blackfyren puolella kapinan aikaan, sillä hän piti Daemonia oikeutettuna kuninkaana, jolla oli Aegon the Conquerorin Blackfyre-miekka. Eustace muistelee, että kaikki voisi olla toisin, jos Daemon olisi ohittanut Gwayne Gorbrayn, Fireball ei olisi tullut teurastetuksi taistelun aattona, Hightower, Tarbeck, Oakheart ja Butterwell olisivat olleet täysillä tukemassa, Manfred Lothston ei olisi pettänyt heitä, myrskyt eivät olisi viivästyttäneet lordi Brackenin laivalastillista myriläisiä jousimiehiä, jos Quickfinger ei olisi jäänyt kiinni varastaessaan lohikäärmeen munia. Egg kysyy Eustacelta miksi hänestä tuli petturi. Eustace sanoo, että Daeron ympäröi itsensä naisilla ja dornelaisilla, meni naimisiin dornelaisen kanssa ja naitti sisarensakin dornelaiselle, vaikka tämä rakasti Daemonia. Daemonilla oli seurassaan sankareita, Robb Reyne, Gareth Grey, Ser Aubrey Ambrose, lordi Gormon Peake, Black Byren Flowers, Redtusk, Fireball ja Bittersteel. Daemon näytti soturilta ja oli parempi mies kuin Daeron. Vanha kuningas näki sen ja antoi Daemonille Blackfyre-miekan. Egg vastaa, että hänen isänsä mielestä Daemon sai miekan koska oli parempi miekkamies. Miekka ei ole valtakunta. Dunk ilmoittaa Ser Eustacelle, että he lähtevät aamulla Standfastista.

Yöllä Dunk ajattelee unettomana, että ehkä hänen pitäisi viedä Egg isänsä luokse Summerhalliin. Dunk päässä pyörii punaiset ja mustat lohikäärmeet, ruudullisia leijonia, mutta myös Coldmoatin Rohanne ja Tanselle Liian-Pitkä. Vihdoin nukahdettuaan Dunk näkee unta Rohannesta. Standfast herää siihen, että Watin metsikkö on tulessa. Tulipalo riehuu aamuun saakka. Bennis ei suostu lähtemään verivelan maksuun ja Ser Eustace hautoo kostoa aikoen polttaa Lesken viljapellot ja myllyn kostoksi Watin metsästä. Egg ehdottaa aamiaisella, että he voisivat lähteä ja värväytyä lordi Farmanin palvelukseen. Farman tarvitsee miekkamiehiä rautasaarelaisten hyökkäyksien vuoksi. Bennis yrittää vielä kouluttaa Ser Eustacen miehiä, mutta Dunk sen olevan turhaa. Hän käskee miesten mennä kotiin ja miehet lähtevät. Ser Eustace suuttuu hänelle, kunnes Dunk ilmoittaa olevansa yhä hänen palveluksessaan.

Ser Eustace, Dunk ja Egg lähtevät lady Webberin luo. Watin metikkö on palanut tuhkaksi. Ser Eustace kertoo, että Redgrass Fieldin on täytynyt näyttää samalta. Lohikäärmetuli poltti jopa miekat viimeisten puutarhurikuninkaiden käsiin. Myöhemmin terät kerättiin ja niistä tehtiin rautavaltaistuin. High Garden siirtyi kuninkailta palvelijoille ja Osgreyt alenivat marsalkoista maanomistajaritareiksi. Ser Eustace kertoo Pienestä leijonasta, joka päihitti Lancel Lannisterin. Lännenmiehet palasivat takaisin, sillä ilman kuningasta ei ole sotaa. Dunk miettii pystyisikö hän surmaamaan naisen lopettaakseen sodan. He pysähtyivät Chequy Waterin rannalle. Tunnin sisällä lady Rohanne saapuu paikalle Ser Lucas, septoni Sefton, mestari Cerrick ja kuusi ritaria aseenkantajineen sekä joukko jousiampujia mukanaan. Rohanne kieltää sytyttäneensä metsäpaloa. Tilanne muuttuu uhkaavaksi ja Dunk asettuu estämään lady Rohannen tuloa ser Eustacen puolelle jokea. Lady Rohanne kysyy kuinka he aikovat kolmen miehen voimin pysäyttää hänen joukkonsa ja Dunk lupaa kertoa, mutta vain hänelle. He kohtaavat joen keskellä ja juttelevat hetken Addamista. Dunk pyytää antamaan Eustacelle anteeksi ja Rohanne lupaa harkita, jos saa Bennisin käsiinsä. Dunk sanoo, että on vielä pato ja metsäpalokin selviteltävänä. Neuvottelu ei suju hyvin, joten Dunk vetää esille sormuksen. Rohanne tunnistaa sormuksen ja kysyy miten se estää häntä hakemasta Bennisiä tilille. Dunk vastaa, että lukki saattaa tappaa leijonan, mutta lohikäärme on toisenlainen peto. Rohanne myöntää, että haluaa lohikäärmeen olevan ystävä. Hän ei kuitenkaan halua menettää kasvoja tässä kiistassa. Hänen täytyy näyttää vahvalta, sillä hänellä on monta uhkaa. Dunk ottaa esille veitsen ja viiltää omaa poskeaan. Rohanne arvostaa tekoa. Dunk pyytää luovuttamaan metsän polttajat Ser Eustacelle. Rohanne kiistää polton ja vaatii anteeksipyyntöä tai edessä on taistelu.

Ser Eustace ei vedä pois syytettään metsäpoltosta. Dunk palauttaa prinssi Maekarin tunnuksella varustetun sormuksen takaisin Eggin saappaaseen ja käskee tämän hakea apua palatakseen Summerhalliin, jos Dunkille sattuu jotain. Dunk ja ser Lucas ottavat yhteen joen keskellä, kunnes hetken kuluttua heidän hevosensa sotkeutuvat yhteen. Dunk kaatuu veden alle. Kun hän vihdoin pääsee pystyyn, miekka on kadonnut. Ser Lucasin miekka sen sijaan on tallella ja hän hyökkää Dunkin kimppuun halkaisten kilven. Dunk kaataa ser Lucasin veteen vyötäisiltä ja painaa hänet veden alle. Dunk viimeistelee taistelun tikarilla ja menettää sen jälkeen itse tajuntansa.

Dunk herää Coldmoatissa. Hänellä on useita vammoja taistelun jäljiltä. Mestari kertoo, että Dunk oli ehtinyt hukkua, ennen kuin hänet saatiin ylös joesta. Dunkin onneksi mestari on rautasyntyinen ja opiskellut Hukkuneen jumalan pappien uskomuksia ja tapoja. Dunk haluaa Eggin paikalle. Mestari kertoo Eggin kiskoneen omin voimin Dunkin joesta ja vartioineen sairaspedin vieressä miekan kanssa. Egg on parhaillaan hääjuhlassa ser Eustacen kanssa. Dunk saa kuulla, että hänen ollessa tajuttomana, lady Rohanne ja ser Eustace olivat menneet naimisiin. Mestari antaa Dunkille unilääkettä ja ennen nukahtamistaan Dunk kuulee tutun äänen. Sateen.

Dunk ja Egg ovat lähdössä Coldmoatista. Dunk on saanut ser Eustacelta valkoisen villaviitan lahjaksi. Brown Shieldin Bennis oli taistelun aikana ryövännyt Standfastin ja lähtenyt matkoihinsa. Dunk toivoo törmäävänsä mieheen vielä. Dunk tapaa lady Rohannen talleilla. Dunk oli aikonut lähteä Coldmoatista kertomatta Rohannelle, mutta Egg oli päättänyt toisin. Rohanne tarjoaa Dunkille ja Eggille paikkaa taloudestaan, mutta Dunk kieltäytyy. Rohanne oivaltaa, että Dunk on vihainen hänelle. Hän tarjoaa Dunkille Liekki-nimistä hevosta palkkioksi, mutta Dunk kieltäytyy siitäkin ja sanoo sen olevan liian hyvä hevonen hänelle. Rohanne ymmärtää tilanteen ja sanoo, että hänen oli mentävä naimisiin isänsä testamentin vuoksi. Dunk suutelee Rohannea ja vetää esiin tikarinsa. Dunk näyttää myöhemmin Eggille saamaansa punaista hiussuortuvaa. Egg on saanut uuden hevosen. Kaksikko päättää lähteä kohti pohjoista ja Muuria.


Aktiiviset hahmot:

 • Ser Duncan the Tall - Dunk
 • Aegon Targaryen - Egg
 • Bennis - Brown Shieldin ritari
 • Wolmer
 • Ser Eustace Osgrey
 • Lady Rohanne Webber
 • Mestari Cerrick
 • Ser Lucas Inchfield - Longinch
 • Septoni Sefton
 • Lady Helicent Uffering

Muita mainittuja hahmoja:

 • Ser Arlan Pennytreesta
 • Brynden River eli Bloodraven
 • Kuningas Aerys I
 • Dagon Greyjoy
 • Pinchbottom Pate
 • Aemon Targaryen
 • Edwyn, Harrold ja Addam Osgrey
 • Sam Stoops
 • Ser Wilbert Osgrey, Pieni Leijona
 • Garth Greenhand
 • Kuningas Gyles III
 • Kuningas Lancel IV Lannister
 • Lordi Rowan
 • Wendell
 • Kuningas Jaehaerys
 • Wat * 3
 • Will * 2
 • Lem
 • Pate
 • Big Rob
 • Treb
 • Dake
 • Prinssi Maekar
 • Kuningas Daeron
 • Baelor Breakspear
 • Prinssi Valarr
 • Lordi Perwyn Osgrey
 • Aegon the Conqueror
 • Kuningas Maegor
 • Lordi Ormond Osgrey
 • Reynard Webber
 • Lordi Wyman Webber
 • Lady Vaith
 • Lady Shiera
 • Rhae Targaryen
 • Daella Targaryen
 • Tanselle Liian-Pitkä
 • Daemon Blackfyre
 • Lordi Hayford
 • Butterwell
 • Yhdeksäntähden ritari
 • Wyl Waynwood
 • Ser Gwayne Corbray
 • Redtusk
 • Lordi Farman
 • Ser Otho Bracken
 • Lordi Tully
 • Kuningatar Aelinor
 • Prinssi Rhaegal
 • Ser Rolland Uffering
 • Ser Simon Staunton
 • Cleyton Caswell
 • Simon Leygood
 • Gerold Lannister
 • Manfred Lothston
 • Quickfinger
 • Robb Reyne
 • Gareth the Grey
 • Ser Aubrey Ambrose
 • Lordi Gormon Peake
 • Black Byren Flowers
 • Fireball
 • Lordi Stackhouse
 • Ser Clifford Conklyn
top

The Mystery Knight

Dunk ja Egg lähtevät Stoney Septistä, Dunk ratsastaen Thunderilla ja Egg Rainilla. Mestari-muuli kuljettaa tavaroita. Kaupungin porttien päällä on miehen pää piikissä. Dunk kertoo tarinan lapsuudestaan, jolloin hän ystävineen oli varastanut pari päivää piikin nokassa olleen pään King's Landingissa ja pelotellut sillä tyttöjä Flea Bottomissa. He olivat ottaneet tytöt kiinni ja pakottaneet pussaamaan päätä ennen kuin päästivät heidät menemään. Dunk ei kuitenkaan halua kertoa Eggille tuota osaa. Parivaljakko tunnistaa pään kyttyräselkäiseksi septoniksi, joka saarnasi lordi Bloodravenia vastaan. Septoni oli kehottanut ihmisiä muistamaan todellisen kuninkaan meren tuolla puolen. Musta lohikäärmeellä oli seitsemän poikaa. Jotkut väittivät, että kuninkaan Hand opiskeli mustaa taikuutta, ja voisi muuttaa kasvonsa tai jopa muuttua usvaksi. Epäiltiin, että Bloodravenilla oli vakoojia joka paikassa. Egg puolustaa Bloodravenia ja sanoo, että septoni valehteli; kuivuutta ja suurta kevätsairautta ei voi laittaa Bloodravenin syyksi. Dunk myöntää, mutta muistuttaa, että jos kaikki tyhmyrit ja valehtelijat surmattaisiin, puolet kaupungeista ja Seitsemästä valtakunnasta olisi tyhjillään. Järven rannalla on majatalo, josta Dunk suunnittelee ostavansa juotavaa ja syötävää. Petipaikka saa jäädä, jotta heillä on varaa järven ylittävään lauttaan. Dunk ja Egg piiloutuvat puskiin ratsuseuruetta. Dunkilla on Stoney Septistä hankittu kilpi, jossa on vanhan omistajan vaakuna hirtetty mies roikkumassa puussa. Ratsueessa on kolme lordia ja pari tusinaa muita henkilöitä. Dunk on tunnistavinaan tumman oranssilla pohjalla olevan kolme mustaa linnaa -kilven, kun vanhempi lordi huomaa hänet ja komentaa näkyviin. Mies epäilee Dunkia rosvoksi. Kaksi nuorempaa lordia saapuu paikalle. Toisella nuorukaisella on mustat hiukset, syvän siniset silmät ja vaatteisiin kirjaillussa vaakunassa kultainen viulu ja miekka. Alyn Cockshawksi kutsutulla ritarilla on turpeat kasvot ja tumman hunajan väriset kiharat hiukset. Tummahiuksinen ritari esittelee itsensä Ser John The Fiddleriksi. He ovat matkalla lordi Butterwellin häihin Whitewallsiin. Fiddler kutsuu Dunkin ja Eggin seurueeseensa, ja Dunk pohtiikin voisiko osallistua hääturnajaisiin ja mahdollisesti voittaa hieman rahaa syödäkseen paremmin matkalla pohjoiseen. Vanhempi ritari kuitenkin vastustaa kutsua ja epäilee, että Dunk voi olla maantierosvo tai Bloodravenin vakooja. Kun joukko häipyy, Dunk kysyy Eggilta tunnistiko tämä Fiddlerin vaakunaa, mutta Egg sanoo, ettei ole nähnyt sitä ennen. Vanhempi ritari on Eggin mukaan Starpiken lordi, Gormon Peake. Peaken suku omisti aikoinaan kolme linnaa, mutta menetti niistä kaksi, koska taisteli Mustan lohikäärmeen puolella. Kuusitoista vuotta sitten kuningas Aegon IV Targaryenin äpärä, Daemon Blackfyre oli noussut aviossa syntynyttä velipuoltaan vastaan ja käyttänyt Targaryenien punaista lohikäärmettä mukaellen mustaa lohikäärmettä tunnuksenaan. Daemon kaksospoikineen oli kuollut Redgrass Fieldin taistelussa ja hänen puolellaan taistelleet olivat menettäneet maitaan, titteleitään ja kultaansa ja joutuneet antamaan panttivankeja vakuudeksi tulevasta uskollisuudestaan. Dunk muistaa Ser Arlanin kertoneen, että hänen siskonpoikansa Roger kuoli taistelussa lordi Gormon Peaken toimesta. Dunk kysyy Eggilta lordi Butterwellista, jonka maat ovat järven tuntumassa. Egg kertoo, että lordi Butterwell oli kuningas Aegonin rahamestari. Kuningas Daeron oli tehnyt hänestä Kouran hetkeksi aikaa. Eggin mukaan hänen isänsä ei pidä lordi Butterwellista, sillä kapinasodassa Butterwellin toinen poika taisteli Daemon the Pretenderin puolella ja toinen kuninkaan puolella, eikä itse taistellut kenenkään puolella. Dunk ehdottaa, että he matkaisivat Whitewallsin kautta, jos joku häävieraistaan tarvitsisi vaikka saattajaa takaisin kotiinsa ja palkkaisi heidät. Dunk haaveilee osallistumisesta turnajaisiin.

Dunk ja Egg saapuvat majatalon luo ja Dunk lähtee kysymään ruuan perään. Seuraava lautta järven yli lähtee seuraavana aamuna. Majatalon emäntä kertoo, että petejä ei ole enää vapaana, sillä lordit Shawney ja Costayne ovat tuoneet mukanaan saattueensa. Lordit Peake, Cockshaw ja John the Fiddler ovat ylittäneet järven. Emäntä närkästyy kun Dunk pyytää lupaa yöpyä talleilla, eikä myy hänelle edes ruokaa. Dunk ja Egg lyöttäytyy weirwood-kantojen (lumopuu) luona nuotiotaan pitävien puskaritarien, Misty moorin kissaksi kutsutun Ser Kylen, Ser Glendon Ballin ja Ser Maynard Plummin seuraan. Kolmikko kertoo Butterwellin menevän naimisiin Freyn kanssa, eikä heillä ole kummastakaan hyvää sanottavaa. Butterwellia he pitävät pelkurina. Ser Glendon Ball on nuori ruskeatukkainen kaveri, joka kertoo olleensa ritari puolen vuoden ajan. Ser Morgan Dunstable Tumbler's Fallsilta oli lyönyt hänet ritariksi. Hän aikoo saada nimeä Whitewallsissa ja voittaa lohikäärmeen munan, joka on palkintona. Plumm kertoo kuningas Aegonin antaneen munan Butterwellin isän isälle maksuksi, kun kuningas oli vierailullaan saattanut Butterwellin kolme tytärtä raskaaksi. Ser Kyle usuttaa Dunkia tulemaan Whitewallsiin heidän mukana. Hän itse aikoo yrittää päästä Joffrey Caswellin, Bitterbridgen lordin palvelukseen, kuten oli aiemmin ollut tämän isän palveluksessa. Dunk vastaa, että hänellä ja Eggillä on pitkä matka Winterfelliin. Lordi Beron Stark kerää joukkoja ajaakseen kraakenit pois rannoiltaan pysyvästi. Ser Maynard kertoo Lannisterien rakentavan laivoja hyökätäkseen rautamiehiä vastaan lännessä. Dagon Greyjoyn voi voittaa vain merellä. Ser Kyle sanoo, että Targaryenien pitäisi ottaa oppia Starkeista ja Lannistereista, jotka ainakin taistelevat. Hän syyttää Bloodravenia, joka tarkkailee Tyroshissa maanpaossa olevaa Bittersteelia ja Daemon Blackfyren poikia ja pitää laivat lähellä varan vuoksi, jos nämä ylittävät meren. Moni haluaisi Karvaskalvan valtaan Verivariksen sijaan. Dunk varoittaa miehiä puhumasta maanpetoksesta. Ser Kylen mielestä Verivaris on asettanut kuningas Aerysin valtaan. Kun Aerys kuolee, tulee verinen taistelu kruunusta lordi Joen ja prinssi Maekarin kesken. Prinssi Rhaegel on heikkoälyinen, ja tämän kaksoset kuolevat todennäköisesti joko Maekarin nuijasta tai Bloodravenin loitsusta. Egg ei pysyttele enää hiljaa, vaan puolustaa Maekaria. Dunk käskee Eggin olevan hiljaa. Misty Moorin kissa kertoo pelastaneensa Bitterbridgen lordin Blackfyre-kapinan aikana. Ser Glendon ilmoittaa isänsä taistelleen Mustan lohikäärmeen puolella. Hän paljastaa isänsä olleen Fireball, Quentyn Ball. Ser Glendon kertoo isänsä kuolleen ennen kuin hän syntyi, mutta elävän yhä hänessä.

Dunk ja Egg joutuvat odottamaan vuoroaan lautalle tuntikausia aamulla. Edellisen illan puskaritarijoukko on hajonnut. Dunk on epäluuloinen Ser Maynard Plummia kohtaan. Dunk miettii mahtaako Butterwell laittaa lohikäärmeen munan näytille juhlassa. Egg yllättää hänet sanomalla, että hänelläkin on oma muna Great Hallissa. Viimeinen lohikäärme jätti jälkeensä viisi munaa, joista yksi laitettiin Eggin syntyessä hänen kehtoonsa. Hänen veljillään on omansa. Eggin muna on valkoista ja vihreää pyörteinä. Aerionin muna näyttää kuin se olisi tehty kullasta ja hopeasta ja siinä on tulisuonia ympäriinsä. Egg sanoo, että jonain päivänä lohikäärmeet palaavat. Hänen veljensä on nähnyt siitä unta ja kuningas Aerys on lukenut ennustuksen. Egg ja Aemon-veli ovat haaveilleet, että juuri heidän munansa kuoriutuisivat ja he lentäisivät lohikäärmeillään kuten ensimmäinen Aegon ja tämän sisaret. Dunk on epäuskoinen. Hän ihmettelee miksi Butterwell antaa lohikäärmeen munan pois, jos se on niin arvokas. Dunk kysyy Ser Glendonin isästä, Fireballista. Egg kertoo, että tämän nimi juontuu kuumapäisyydestä ja punaisista hiuksista. Ser Quentyn Ball oli Punalinnan asemestari, joka opetti Eggin isän ja sedät taistelemaan. Kuningas Aegon lupasi Ser Quentynille paikan kuninkaan kaartissa, mutta ehti kuolla ennen lupauksen toteuttamista. Kuningas Daeron nimitti Ser Willam Wylde hänen sijastaan. Maekarin mukaan Fireball oli yhtälailla Bittersteelin kanssa usuttamassa Daemon Blackfyrea vaatimaan kruunua itselleen. Fireball pelasti Bittersteelin pidättämiseltä ja surmasi lady Penrosen vanhimmat pojat. Tuntematon henkilö ampui Fireballin kun tämä oli juottamassa hevostaan. Dunk ja Egg päättävät mennä Whitewallsiin, sillä Dunk haluaa nähdä lohikäärmeen munan ja ehkä voittaakin sen, jotta heillä kummallakin olisi sitten omansa.

Whitewalls on noin 40 vuotta vanha linna, jonka seinät ovat The Valesta tuotua valkoista kiveä. Kattoparrut on kaiverrettua lumopuuta. Ser Glendonilla on vaikeuksia päästä sisään linnaan, sillä kukaan ei usko, että hän on Fireballin poika. Kirby Pimm kuitenkin pelastaa tilanteen nuorukaisen kannalta, mutta Egg ei aseenkantajana pääse linnaan. Dunk herättää huomiota koollaan salissa. Ser Uthor Underleaf kertoo, että voittajalle annettavan lohikäärmeen munan lisäksi turnajaisten finaalin häviäjä ja edellisellä kierroksella hävinneet saavat hekin kultalohikäärmeitä. Lordi Ambrose Butterwellin tuore morsian on viisitoistavuotias, kun lordi itse puolestaan viisissäkymmenissä. Morsiamen isä lordi Frey saapuu hääparin jälkeen saliin perillisensä, nelivuotias poika mukanaan. Lordi Freyn nostaessa maljan kuninkaan Handille lordi Bloodravenille, moni jättää maljan juomatta. Ser John the Fiddler nostaa viimeisen maljan urheille veljilleen, jotka hymyilevät sinä iltana. Ruokaillessa käydään keskustelua seuraavan päivän turnajaisista ja kenellä on minkäkinlaiset mahdollisuudet voittoon. Ser John the Fiddler ilmoittaa itsevarmasti voittavansa. Hän on pukeutunut hienosti ja kaulassaan hänellä on hopeaketju tummine ametisteineen, jotka sopivat hänen silmiensä väriin. Dunk erottaa Fiddlerin tuoksuvan itämaiselle mausteelle. Dunkille tulee tarve ulos. Pusikossa seistessään hän kuulee lordi Peaken keskustelevan toisen henkilön kanssa Bittersteelistä ja pojasta, jonka odotetaan voittavan lohikäärmeen munan. Prinssin mukaan munasta kuoriutuu lohikäärme, hän on nähnyt sen unessa kuten veljensä kuolemankin. Elävän lohikäärmeen avulla he saisivat mitä haluavat. Toinen puhuja epäilee, että unilla ei voiteta Bloodravenia, joten onkohan poika isänsä poika, johon toinen vastaa, että kunhan heillä on Butterwellin kulta ja Freyn miekat, Harrenhall ja Brackenit seuraavat perässä. Puhujat poistuvat ja Dunk palaa juovuksissa saliin. Ser Maynard kertoo, että Freyn suvun morsian ei ole koskematon, mikä saa Dunkin ihmettelemään miksi Butterwell naisi tahratun tytön ja antaisi vielä häissä pois lohikäärmeen munan.

Dunk nukahtaa hetkeksi. Kun hän herää, on vuoteeseen saattajaisten aika. Dunk päätyy kantamaan riisuttua morsianta John the Fiddlerin ehdotuksesta. Dunk näkee lordi Butterwellin makuuhuoneessa lohikäärmeen munan, joka on pienempi kuin hän oli kuvitellut. Sen pintaa peittävät hienot punaiset suomut, jotka hohtavat valossa kuin jalokivet. Dunk ottaa munan käteensä ja toteaa sen olevan olettamaansa painavampi. Munassa on kultaisia pilkkuja ja sysimustia kierteitä. Tuntematon ritari käskee Dunkia laittamaan munan takaisin paikoilleen. Dunk tunnistaa miehen samaksi, joka keskusteli Peaken kanssa. Dunk tottelee ja poistuu paikalta päätyen tornin katolle. John the Fiddler tulee myös katolle pakoon tylsää seuraa. Fiddler kertoo nähneensä Dunkista unta ennen kuin he tapasivat. Hän näki Dunkin kuninkaankaartilaisena, valtakunnan mahtavimpana ritarina, jolla ei ole muuta tarkoitusta kuin palvella kuningasta. Dunk myöntää sen olevan hänen haaveensa, kuten jokaisen pojan haave. Dunk naureskelee Fiddlerille kun tämä sanoo tekevänsä Dunkista lordin, jos tämä haluaisi sitä mielummin, sillä kuninkaan kaartilaisen voi tehdä vain kuningas. Fiddler loukkaantuu hieman naureskelusta ja sanoo, että ehkä Dunk miettii hänen sanojaan sitten kun lohikäärme kuoriutuu. Hän on nähnyt valkoisen linnan, Dunkin ja lohikäärmeen kuoriutuvan unessaan. Hän näki aikoinaan 12-vuotiaiden veljiensä kuolevan, kun itse oli seitsenvuotias. Dunk muistaa toisen turnauksen, jolloin Eggin Daeron-veli oli nähnyt hänestä unta. Dunk on poistumassa kun Fiddler pyytää Dunkia vannomaan miekkansa hänelle ja hän tekee Dunkista valkoviitan. Hän tarvitsee lohikäärmeen munan uniensa mukaan. Lordi Gormon Peake keskeyttää heidät. Peake uhkaa surmata Dunkin, jos tämä kertoo sanaakaan kelleen mitä katolla tapahtui.

Egg tutkii vaakunakääröä, kun Dunk saapuu heidän teltalleen. Hän kertoo lordi Sunderlandin Three Sistersilta olevan hääjuhlassa, vaikka matka on ollut pitkä, eikä hän ole sukua morsiamelle. Egg sanoo lordi Sunderlandin taistelleen mustan lohikäärmeen puolella. Dunk kertoo nähneensä lohikäärmeen munan ja kysyy onko Bloodravenilla oma. Egg vastaa kielteisesti. Egg kutsuu turnajaisia pettureiden turnajaisiksi. Dunk on vihainen ja käskee Eggin ilmoittamaan hänet osallistujaksi Gallows Knightin nimellä.

Seuraava päivä on kuuma ja tuuleton. Dunk ajattelee, että on pahempaakin kuin olla yltäpäätä hiessä. White ladylla, kun rautamiehet hyökkäsivät, hän oli ollut päivän päätteeksi yltäpäätä veressä. Turnajaiset alkavat ja Ser Franklyn Frey voittaa Ser Harbert Paegen. Dunk odottaa ensimmäistä vastustajaansa Ser Uthoria, kun Egg yrittää vielä taivutella häntä luovuttamaan. Dunk ei ole juurikaan harjoitellut ja voi menettää hevosensa ja haarniskansa. Ser Argrave kohtaa nuoren Ser Glendonin, jota pilkataan esittelyssä. Ser Glendon voittaa parinsa. Ser Kyle the Cat häviää tahallaan lordi Caswellille päästäkseen tämän palvelukseen. Dunk häviää oman vuoronsa Ser Uthorille, saa peitsestä päähänsä ja menettää tajuntansa.

Dunk tulee tajuihinsa kellarissa. Mestari on hätistänyt Eggin hoitamaan velvollisuuksiaan. Fiddler oli myös kysellyt Dunkin perään. Mestari kertoo, että Ser Uthor oli voittanut toisenkin parinsa, Ser Addam Freyn. Dunk lähtee kellarista hataran oloisena. Ser Glendon Ball voittaa Ser Alyn Cockshawn ja Fiddler Ser Franklyn Freyn. Edellisenä iltana juhlissa esiintyneet kääpiöt tekevät lähtöä. Dunk tervehtii heitä, mutta saa vastaansa vain tuijotusta rumimmalta kääpiöltä, joka Dunkista haisee käymälältä. Dunk tarvitsee juotavaa ja suuntaa kaivolle. Ser Kyle ei ole onnistunut pääsemään lordi Caswellin palvelukseen, mutta lordi otti hänen ratsunsa ja varusteensa. Kyle harmittelee, ettei Fiddler voittanut häntä, tämä kun ei ota lunnaita. Fiddler haluaa vain lohikäärmeen munan ja pudottamiensa miesten ystävyyden. Ser Maynard kehottaa Dunkia lähtemään Winterfelliin, Summerhalliin, Asshaihin, minne vain. Ser Uthorin huomio on turnajaisissa, eikä hän huomaisi Dunkin poistumista. Mutta Dunkin mielestä puskaritarillakin on kunniansa. Maynard kuitenkin varoittaa häntä asettumasta Fiddlerin tielle, kun tämä tavoittelee lohikäärmeen munaa. Egg halaa Dunkia, kun tämä saapuu teltalle. Dunk valmistautuu viemään Thunderin ja varusteensa Ser Uthorille. Egg ehdottaa, että he lähtisivät sen jälkeen Summerhalliin, mutta Dunk ei suostu. Dunkin mielestä heidän on ehkä aika lähteä eri teille. Hän voisi itse liittyä Lannisportin tai Old Townin kaupunginkaartiin.

Ser Uthor laskee aseenkantajansa kanssa kolikoita kun Dunk saapuu paikalle. Hän antaa yhden kolikoista Dunkille tarkasteltavaksi ja Dunk huomaa, että siinä on kuninkaan sijasta toiselle puolelle lyöty Daemon the Pretenderin kuva. Kyseessä on petturin kulta, ja on maanpetos omistaa sellainen kolikko. Ser Uthorin pitää sulattaa se. Uthor kyselee kuinka Dunkista tuli ritari ja Dunk kertoo Ser Arlanista ja kuinka tämä otti hänet aseenkantajakseen. Uthor kysyy aikooko Dunk lunastaa hävityn hevosensa ja varusteensa takaisin rahalla, mutta Dunk ilmoittaa, ettei hänellä ole varaa. Ser Uthor kertoo olevansa turnajaisritari, joka ei voita mestaruuksia, mutta sen verran, että saavuttaa vedonlyönneillä ja lunastuksilla rahaa. Hän aikoo voittaa myös Ser Glendonin, joka on saavuttanut ritarinarvonsa ilotalossa myymällä sisarensa neitsyyden. Ser Uthor tekee selväksi, että hän on lahjonut turnajaismestarin saadakseen sopivimmat parit kilpailussa. Uthor ehdottaa, että Dunk kiertäisi hänen kanssaan turnajaisia ja huijaisi katsojia lyömään vetoa puolestaan ja häviäisi sitten tahallaan Ser Uthoria vastaan. Siten hän maksaisi velkaansa ja ansaitsisi kymmenyksen. Dunkin mielestä Ser Uthor ei ole todellinen ritari. Uthor paljastaa, että hänelle maksettiin siitä, että hän osuus Dunkia päähän eikä rintaan. Hän tietää tapahtumista Ashfordissa, ja vihjaa, että Dunkilla on vihollisia Targaryenien ystävissä.


Kun Dunk poistuu ser Uthorin teltasta, hän ei löydä Eggiä mistään. Dunk alkaa pitää Ser Glendonista ja tuntee tämän hieman hankalan äpäräpojan sukulaissielukseen. Glendon on voittanut kaikki parinsa tähän mennessä, eikä se ole miellyttänyt kaikkia. Dunk ehdottaa, että poika lähtisi heidän mukaansa pohjoiseen Winterfelliin kun turnaus on ohi. Ser Glendon aikoo kuitenkin vaatia isälleen luvattua paikkaa kuninkaankaartissa. Dunk ajattelee, että pojalla on yhtälaisen heikot mahdollisuudet valkoiseen viittaan kuin hänelläkin, mutta toivottaa tälle kuitenkin hyvää jatkoa. Ser Glendon kertoo, että lordi Peake tarjosi hänelle paikkaa Starpikelta. Peake oli sanonut, että Westeros on kohtaamassa suurimman myrskyn sukupolveen ja hän tarvitsee luotettavia miekkamiehiä. Dunk kehottaa olemaan luottamatta Peakeen. Hintana Peaken tarjoukselle oli, että Glendor häviää Fiddlerille turnajaisissa, joten Glendon oli kieltäytynyt. Peake oli uhkaillut Glendonia ja sanonut, että Fiddlerillä on paljon ystäviä, mutta Glendonilla ei yhtään. Dunk vakuuttaa, että pojalla on kaksi, hän itse ja Egg.

Dunk tunnistaa ser Tommard Heddlen mieheksi, jonka hän näki makuukamarissa lohikäärmeen munan yhteydessä ja jonka äänen hän kuuli juttelevan aiemmin lordi Peaken kanssa. Dunk huomaa, että Eggin lisäksi myös Butterwell ja Frey ovat poissa. Ser Uthor saa vastaansa Old Oxin, kuten oli suunnitellutkin. Alkaa sataa. Dunk haluaa jutella Fiddlerin kanssa. Tämä tarjoutuu lunastamaan Dunkin hevosen ja varusteet ser Uthorilta. Dunk kieltäytyy. Dunk oivaltaa, että Fiddlerillä on Eggin silmät. Lordi Peake sanoo, että Fiddlerin todellinen nimi paljastuu pian. Dunk ymmärtää edessä olevan uuden Blackfyre-kapinan. Häät oli hyvä keino saada samanmielisiä lordeja kokoontumaan huomiota herättämättä. Suurin osa kutsutuista oli taistellut Mustan lohikäärmeen puolella aikaisemmin ja lopuilla on muita syitä vastustaa Bloodravenin valtaa. Heidän aikansa oli koittanut. Aerys on heikko, Maekar murjottaa Summerhallilla. Dunk tajuaa, että hän on vielä tuonut Maekarin pojan vihollisten käsiin sopivasti varmistamaan, ettei Maekar liikahdakaan Summerhallilta.

Fiddler voittaa ser Galtry the Greenin turnajaisissa. Ser Uthor huomaa, ettei hänen lahjuksensa ole tehonnut kun saakin vastaansa Ser Tommard Heddlen. Lordi Peake ryntää paikalle ja huutaa, että lohikäärmeen muna on varastettu. Vartija oli ennen kuolemaansa ehtinyt mainita Ser Glendon Ballin varkaaksi. Ser Glendon pidätetään. Dunk tietää sen johtuvan siitä, ettei pojan haluttu voittavan munaa. Ser Alyn Cockshaw sanoo johdattavansa Dunkin Eggin luo. Dunk seuraa Ser Alynia kaivolle. Alyn paljastuu henkilöksi, joka oli palkannut Ser Uthorin tappamaan Dunkin. Hän on mustasukkainen, että Dunk on Fiddlerin uusi suosikki ja vienyt hänen paikkansa tulevana kuninkaankaartin komentajana. Alyn kutsuu Fiddleriä Daemoniksi, Daemon Blackfyren pojaksi. He ovat lapsuudenystäviä. Syntyy käsikähmä kun Ser Alyn yrittää pudottaa Dunkin kaivoon, ja hän putoaakin sinne itse. Paikalle saapuu Ser Maynard Plumm, joka on nähnyt taistelun. Ser Maynard tuntuu tietävän, että Fiddler-Daemon aikoo hankkiutua rautavaltaistuimelle. Ser Maynard kertoo Eggin näyttäneen sormuksensa mestari Lotharille, joka kiikutti pojan Butterwellin puheille. Butterwell on alusta alkaen epäröinyt osallistumista juonitteluun ja pelästyi kuullessaan, että Bloodraven kenties tietää kapinasuunnitelmista. Ser Maynard ilmoittaa Eggin olevan septissä.

Matkalla septiin Dunk hakee miekkansa Ser Uthorin teltasta. Septissä lordi Ambrose Butterwell rukoilee polvillaan Vanhus-jumalan patsaan edessä. Hän syyttää lordi Peakea maanpetoksen junailusta ja kertoo itse vain totelleen annettuja määräyksiä. Hän syyttää myös Tom Heddlea, joka on hänen vanhimman tyttärensä puoliso. Butterwell yrittää vakuuttaa Eggille oman osuutensa vähäisyyttä ja syyttää Peakea myös lohikäärmeen munan varastamisesta. Dunk keskustelee kahden kesken Eggin kanssa. Egg kertoo valehdelleensa Butterwellille ja lordi Freylle, että hän ja Dunk olivat hänen isänsä vakoojina Whitewallissa ja Maekar on matkalla paikalle armeijansa kanssa. Lordi Frey päätti palata siltä istumalta Twinsille ja Butterwell toi Eggin septiin rukoilemaan. Tom Heddle ilmestyy septiin ja käskee ottaa pojan kiinni panttivangiksi. Butterwell ei halua olla enää osallinen maanpetokseen. Tom vetää esiin miekkansa ja Dunk asettuu häntä vastaan. Dunk voittaa taistelun.

Butterwell kehottaa heitä lähteämään pakoon Whitewallsista ennen kuin Gormon Peake saa tietää mitä on tapahtunut. Dunk käskee Eggin lähteä Butterwellin kanssa, menemään Maidenpoolille, joka on lähempänä kuin King's Landing. Dunk jää Whitewallsiin.

Dunk menee suureen saliin, jossa juhlat ovat yhä käynnissä. Hän saa Ser Kylelta kuulla, että Glendon Ball on vankityrmässä. Dunk kutsuu Fiddleriä Daemeon-nimellä ja pyytää tätä vapauttamaan Glendon Ball, sillä tämä on syytön. Daemon sanoo lordi Peaken löytäneen lohikäärmeen munan ser Glendonin tavaroiden joukosta. Dunk väittää sen olevan maalattua kiveä ja vaatii munan nähtäväksi. Daemon ihmettelee miksi Peake yrittäisi huijata väittämällä Glendonin syyllistyneen varkauteen. Dunk kertoo Daemonille Peaken järjestelleen ja varmistaneen Daemonin turnajaisvoittoa. Daemonin on vaikea uskoa sitä. Hän haluaa kohdata ser Glendonin turnajaisissa ja antaa jumalien siten päättää syyllisyydestä ja syyttömyydestä.

Ser Glendon on pahoin hakattu, mutta hänet yritetään laittaa kuntoon ottelua varten. Dunk on huolissaan pystyykö poika pitämään peitseä kädessään. Glendon saa kuulla, että hänen vastustajansa on Daemon, Musta lohikäärme. Hän sanoo, että hänen isänsä kuoli Daemonin vuoksi, ja hän olisi mielellään palvellut Daemonia, mutta ei aio hävitä tälle.

Aamulla monet häävieraista on lähtenyt kotiin. Dunk toimii ser Glendonin aseenkantajana. Glendon pyytää lyhyemmän ja painavamman sotapeitsen käyttöönsä. Daemon valitsee vastaavan. Daemon on pessyt mustan värin hiuksistaan, jotka ovat nyt hopean ja kullan väriset. Dunk vaihtaa viime hetkellä ser Glendonin peitsen pidemmäksi turnajaispeitseksi ja suostuttelee tämän käyttämään sitä. Dunk sulkee silmänsä ja mutta kuulee kun Glendon pudottaa Fiddlerin ratsailta ja voittaa tämän. Joku yleisöstä huutaa "ruskea lohikäärme" pilkaten yltäpäätä mudan peitossa olevaa Daemonia. Trumpetin ääni ilmoittaa armeijan saapuvan linnaan.

Armeijan mukana tulevat lordit Mooton Maidenpoolilta ja Blackwood Raventreesta, lordi Darklyn Duskendalesta, kuninkaankaartin ritareita, Hullu Danelle Lothston punaisine hiuksineen Harrenhallista sekä kolme sataa Raven's Teethia valkoisine lumopuujousineen. Kaikkien viirien yläpuolella liehuu kuningas Aerys I:n tunnus. Prinssi Maekarin tunnusta ei näy, mutta paikalle on saapunut lordi Brynden River, Bloodraven. Daemon yrittää vielä uhota, mutta kun hän vetää esiin miekkansa, kaikki näkevät, ettei se ole Blackfyre. Daemon ei saa innostettu ketään uuteen Redgrassin kentän kaltaiseen taistoon.  Daemon haastaa Bloodravenin kaksintaisteluun, mutta hänet otetaan vangiksi ja hänen viirinsä poltetaan. Iltapäivällä ser Roland Crakehall kuninkaankaartista hakee Dunkin Bloodravenin luo. Dunk kysyy ser Rolandilta mitä paikalla olleille tapahtuu. Ser Roland sanoo, että heidät viedään King's Landingiin oikeudenkäyntiä varten. Jotkut lordeista armahdetaan ja he joutuvat antamaan panttivangin. Ne, jotka armahdettiin jo kertaalleen Redgrassin taistelun jälkeen kokevat kovempia rangaistuksia. Dunk näkee, että Gormon Peake ja Tom Heddle ovat jo menettäneet päänsä. Dunk sulkee Peaken auki olevat silmät, koska kokee olevansa tälle sen verran velkaa. Peake surmasi Pennytreen Rogerin Redgrassilla ja ilman sitä ser Arlan ei olisi ottanut Dunkia aseenkantajakseen tämän tilalle. Egg on Bloodravenin seurassa, samoin lordi Frey viinilasi kädessään ja Butterwell polvillaan. Butterwell menettää lähes koko omaisuutensa ja Bloodraven aikoo purattaa Whitewallsin linnan niin, ettei siitä jää jälkeäkään. Bloodraven antaa lordi Freylle luvan poistua ja aikoo keskustella tämän kanssa myöhemmin. Bloodraven tivaa Dunkilta miten hänen serkkunsa Egg on joutunut maanpettureiden linnaan. Dunkin selitys ei ole kovinkaan tyydyttävä, mutta Egg sanoo homman olleen heidän hallussaan ennen kuin Bloodraven saapui armeijoineen. Heillä oli puskaritareita apunaan, Ser Kyle the Cat, Maynard Plumm ja ser Glendon Ball, joka pudotti teeskentelijän hevosen selästä. Egg vaatii vapauttamaan ja palkitsemaan Ser Glendonin. Bloodraven kysyy kuka Egg kuvittelee olevansa vaatiakseen moista kuninkaan Handilta. Egg ei hievahdakaan, vaan sanoo, että serkku kyllä tietää kuka hän on. Bloodraven sanoo Dunkille, että tämän aseenkantaja on röyhkeä ja häntä pitäisi kurittaa. Dunk sanoo yrittäneensä, mutta tämä on sentään prinssi. Bloodraven vastaa siihen, että Egg on lohikäärme. Daemon näki unta, että lohikäärme kuoriutuisi Whitewallsissa, mutta tulkitsi lohikäärmeen värin väärin. Dunk huomaa Eggin sormuksen olevan tämän kädessä, ei saappaaseen piilotettuna. Egg sanoo, että hänen paikkansa on Dunkin luona, tämän aseenkantajana, kun Bloodraven harkitsee pojan lähettämistä Summerhalliin, ja haluaa kaupanpäälle vielä kultaa, sillä Dunkin pitää lunastaa turnajaisissa häviämänsä hevosen ja varusteet. Bloodraven purskahtaa nauruun ja ihmettelee minne hänen King's Landingissä tapaamansa vaatimaton poika on hävinnyt. Hän myöntää rahat ja Dunk lupaa maksaa ne takaisin. Dunk kysyy miten Daemonin käy ja Bloodraven vastaa, että kuningas Aerys päättää siitä. Daemonilla on nuorempia veljiä ja sisaria. Hänet pidetään ehkä hengissä esteenä Bittersteelin tiellä. Bittersteel ei voi julistaa kolmatta Blackfyre-kuningasta, Daemonin veljeä Haegonia, kun kakkonen on vielä epämiellyttävästi elossa. Egg kysyy kuka otti lohikäärmeen munan. Bloodraven hymyilee ja sanoo arvelevansa jonkun kiivenneen käymäläkuilua ylös. Lapsi mahtuisi tekemään sen. Dunk toteaa, että samoin myös kääpiö.

Aktiiviset hahmot:

 • Ser Duncan the Tall - Dunk
 • Aegon Targaryen - Egg
 • Lordi Brynden River - Bloodraven
 • Lordi Gormon Peake
 • Lordi Alyn Cockshaw
 • Ser John the Fiddler - Daemon Blackfyre II
 • Lordi Ambrose Butterwell
 • Ser Kyle, Misty Moorin kissa
 • Ser Glendon Ball/Keto
 • Ser Maynard Plumm
 • Lordi Joffrey/Jay Caswell
 • Ser Uthor Underleaf
 • Lordi Frey
 • Black Tommard Heddle - Black Tom
 • Ser Roland Crakehall

Muita mainittuja hahmoja:

 • Ferret
 • Rafe
 • Pudding
 • Prinssi Valarr
 • Prinssi Matarys
 • Kuningas Daeron
 • Baelor Breakspear
 • Kuningas Aerys I
 • Karvaskalpa
 • Ser Arlan Pennytreestä
 • Daemon Mustalieska - Daemon Teeskentelijä
 • Roger Pennytreestä
 • Prinssi Maekar
 • Lordi Shawney
 • Lordi Costayne
 • Lordi Viserys Plumm
 • Ser Morgan Dunstable
 • Kuningas Aegon IV - Aegon the Unworthy
 • Lordi Beron Stark
 • Lordi Dagon Greyjoy
 • Prinssi Rhaegel
 • Lordi Armond
 • Ser Quentyn Ball - Fireball
 • Mestari Melaquin
 • Lordi ja Lady Smallwood
 • Prinssi Aerion Targaryen
 • Prinssi Aemon Targaryen
 • Ser Willam Wylde
 • Lordi Lefford
 • Lady Penrose
 • Lordi ja Lady Vyrwel
 • Otho Bracken
 • Lordi Eden Risley
 • Lordi Tully
 • Ser Kirby Pimm
 • Lordi Leo Longthorn
 • Brown Shieldin Bennis
 • Ser Franklyn Frey
 • Lucas Nayland
 • Ser Mortimer Boggs
 • Galtry the Green
 • Ser Harbert Paege
 • Ser Buford/Theomore Bulwer - Old Ox
 • Lady Rohanne - Punainen leski
 • Tanselle Liian-Pitkä
 • Ser Eustace
 • Ser Argrave the Defiant
 • Lady Vaith
 • Ser Addam Frey
 • Steely Pate
 • Penny Jenny/Redgrass Jenny
 • Ser Steffon Fossoway
 • Ser Clarence Charlton
 • Lordi Mooton,
 • Lordi Blackwood
 • Lordi Synkiö
 • Mad Danelle Lothston

top